tirsdag 13. oktober 2015

Årsmelding 2014/15 (27.10.14-27.10.15)



Meldingsåret 27. oktober 2014– 27. oktober 2015 har vært et aktivt år med bra oppslutning om laget. Medlemstallet er stabilt, og laget hadde 181 medlemmer ved utgangen av meldingsåret. Gjennomsnittsbesøket på møtene våre har vært 25. Fra november 2014 har vi holdt møtene vekselvis på ”Helan” og ”Halvan”, den gamle kinosalen på Åsane senter.

Årsmøtet 27. oktober 2014 ble ledet av Kerstin Karlsen, med Heidi Rye Høyforsslett som referent. I alt 18 medlemmer møtte, 12 betalende+ 4 stykker fra styret bestående av Jorunn, Anne, Hege S., Heidi. 2 fra valgkomiteen: Elly og Kerstin.
Årsmelding og regnskap ble enstemmig godkjent.
Styrets forslag til program for 2015 og budsjett for neste regnskapsår ble lagt fram og fikk årsmøtets tilslutning.
Elly Prestegård og Kerstin Karlsen la fram valgkomiteens forslag til valg. Hege Schei ble valgt til leder for 1 år. Anne Hegland, Siv Ødemotland og Heidi Rye Høyforsslett stod ikke på valg, og fortsetter sine 2. år som styremedlemmer. Liv Aasmul ble valgt som nytt styremedlem for 2 år. Som varamedlemmer ble Bodil Næss og Liv Sundal valgt for 2 år.

Styret har etter årsmøtet 2014 bestått av:
Hegge Schei, leder
Siv Ødemotland, nestleder
Anne Hegland, styremedlem/kasserer
Heidi Rye Høyforsslett, styremedlem/sekretær
Liv Aasmul, styremedlem
Bodil Næss, varamedlem/blogg-Facebookprofilering
Liv Sundal, varamedlem

Styret har fra årsmøtet 2014 hatt 7 møter og behandlet 63 saker.


Lagets aktiviteter i meldingsåret

Møter

Mandag 27. oktober 2014 26 frammøtte. Årsmøte etterfulgt av ”Lys i uterommet. Rolf Urø holdt et flott foredrag om hvordan man kan skape stemning ved bruk av lyskilder i hagen. Det ble gitt gode tips og råd i forbindelse med lyskilder og lyskvalitet.

Mandag 24. nov 2014 20 frammøtte. Møtetema: ”Vakkert i hagen om vinteren”. Stikkord for vinterhagen er tydelige linjer, struktur og tekstur, sier Silje Aksnes, landskapsarkitekt og eier av Gimle Planteskule.
Mandag 2. februar 2015 22 frammøtte. Møtetema: ” Frø og ferskingmøte. Iherdige hagemedlemmer har samlet og pakket frø fra både alminnelige til mer spennende planter. Som vanlig ble råd og tips i forbindelse med såing gitt. Nye medlemmer ble ønsket velkommen.

Tirsdag 10. mars 2015 24 frammøtte. Møtetema: ”Hvordan lage hagedam og peiskrok”. Bjørn Helge Johannessen har stor fortellerglede og er en god formidler. Han holdt et morsomt og instruerende møte om hvordan man kan sette store hageidèer ut i livet.

Tirsdag 14. april 2015 41 frammøtte. Møtetema: ”Oppbygging og stell av fjellhager”. Tor Jan Ropeid inspirerte oss med de små skjønnhetene som helst av alt vil vokse i grus og stein.

Tirsdag 15. september 2015 21 fremmøtte. Møtetema: ”Fra hagens grøde til huset gleder”. Styret i Åsane hagelag bidro med hjemmelagede smaksprøver laget på urter, frukt og bær, hovedsaklig fra egne hager.



Bondens marked
23. mai hadde Anne Hegland, Anne Grete Kvamme, Hege Schei og Liv Aasmul egen stand med fokus på sneglebekjempelse, salg av sneglefeller, Nemaslug og Ferramol.


Hagemarked
Lørdag 30.mai 2015 Årets plantemarked ble for andre gang avholdt på parkeringsplassen ved Ulset barnehage fra kl 11-14. Tradisjonen tro startet vi med planteauksjon med spennende planter. Godt salg også i år. Stedet er velegnet; sentralt og koselig. Også denne lørdagen var det sneglekampanje.


Hagevandringer
9. juni ca 10 deltakere tok turen til to flotte hager på Tertnes. Først var vi i Jorunn Myhre sin varierte hage med berg og lune sitteplasser. Deretter besøkte vi Hege Schei, leder i Åsane hagelag sin innholdsrike hage. Her vokser blomster, urter og grønnsaker fra trapper, murer og drivhus.
18. juni 7-8 deltakere besøkte Rolf Eides staudegartneri på Abbedissen på Askøy. Det er alltid noe kjekt å se, og noe spennende å ta med seg hjem fra det rikholdige gartneriet.
31. august møtte ca 10 deltakerer opp i hagen til Lill Ida Berget i Trollia på Eidsvåg. Der har en utrast steinur blitt forvandlet til en nydelig hage til glede for hele nabolaget.


Studievirksomhet
Det er gjennomført to studieringer i perioden, Hagedam og Fjellhager. Gruppene hadde henholdsvis 6 og 8 deltakere.
I tillegg har laget holdt kurs i støping med hypertufa lørdag 13. juni, 8 frammøtte.


Presseomtale/Profilering
Bodil Næss profilerer Hagelaget med bilder og tekster fra ulike arrangement på lagets blogg og Facebookside.
Åsane tidende hadde en stor og fin reportasje fra Planteloppemarkedet og en artikkel om såing skrevet av Hege Schei. Vi fikk også et oppslag om Bondens marked hvor Anne Hegland profilerte Åsane Hagelag. Videre er en del møter lagt inn under «Hva skjer?» på nettutgavene til BT og BA.
Åsane Hagelag hadde innlegg i heftet «Det skjer» fra Hageselskapet Hordaland.
Åsane Hagelag er også registrert som mottaker av midler fra Grasrotandelen, som er en fin kilde til ekstra inntekter. Vi oppfordrer enda flere av medlemmene våre til å registrere hagelaget som sin grasrotmottaker.

Representasjon
Hege Schei har representert Åsane hagelag på årsmøtet til Åsane Kulturråd 12. mars 2015, samt årsmøtet (Representasjonsmøtet) til Hageselskapet Hordaland i Arna, mai 2015. Hun representerte også hagelaget på Ide- og planleggingsmøte i Hageselskapet Hordaland på Voss 3.- 4. oktober 2015.

Almåsgårdens venner
Hagelaget har meldt seg inn i Almåsgårdens venner. Liv Aasmul og Hege Schei har deltatt på møter i forbindelser med dette. Liv Aasmul har deltatt i et forsøk med å dyrke poteter og gulrøtter på Almås i år.

Hagelagstur
I år ble det ikke arrangert noen heldagstur.


1000 åpne hager
Arrangementet arrangeres nå annethvert år, og neste gang blir i juni 2016.


Annet
Mail-listene er oppdatert. Dette er mye og kjedelig arbeid, så det er fint om medlemmene kan være flinke til å opplyse om rett mailadresse og eventuell skifte av mail.
Bytte av møtedager og møtelokale fra Rosestuen til vekselvis ”Helan” og ”Halvan”, på Åsane senter har gitt møtene en annen karakter, men har fungert bra.





Styret i Åsane Hagelag
Hege Schei, Siv Ødemotland, Anne Hegland, Liv Aasmul, Bodil Næss, Liv Sundal,
og Heidi Rye Høyforsslett